Kategoriat
Yleinen

Voiko luopua lempeästi?

Me kaikki luovumme jostakin. Joku rahasta, joku työstä. Joku taas luopuu terveydestä, toinen kauneudesta. Lähimmäisestä luovumme kai jokainen joskus. Illalla luovumme tästä päivästä. Ajattelen, että lempeä luopuminen tuo jotakin hyvää, vaikka onkin kovin vaikeaa.

Voisikohan lempeästi luopumista harjoitella. Aika monet taidot kuitenkin ovat harjoiteltavissa. Ehkä luopumisen lempeydessä ja asioiden hyväksymisessä on jotakin yhteistä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö asioita, joita voi muuttaa paremmiksi, kannata aina muuttaa paremmiksi.

Kategoriat
Yleinen

Kaikki muuttuu – vai muuttuuko?

Tämän tästä kuulee päiviteltävän, että kaikki muuttuu niin kovaa tahtia, ettei perässä pysy. Jäin miettimään, että mikä kaikki muuttuu. Kyllä, kouluissa otetaan isoja digiloikkia, monet palvelut ovat siirtyneet nettiin ja ympäristöasiat huolestuttavat.

Väittäisin kuitenkin, ettei kaikki toki muutu. Tein yläkoululaisten kanssa pienimuotoista kyselyä arvoista. Heidän piti kysyä kavereiltaan tai perheenjäseniltään itseisarvoista, mitä asioita he pitävät itsessään arvokkaina. Se liene ei ollut yllättävää, että äidit ja isät pitivät perhettä tärkeimpänä itseisarvona. Yllättävää sen sijaan mielestäni oli se, että lähes kaikki yläkoululaiset ryhmässäni, siis 13-15 -vuotiaat nuoret, olivat myös sitä mieltä, että tärkein itseisarvo heille on oma perhe, sitten ystävät. Ystävien jälkeen joillekin kolmanneksi tärkein nimenomaan itseisarvo, ei välinearvo, oli tosin oma älylaite.

Entinen eduskunnan puhemies Paula Risikko totesi taannoin saman asian. Arvot ovat hitaasti muuttuvia. Ehkä hyvä näin. Jokaisessa ajassa on hyvä olla jotakin pysyvää, josta pitää kiinni.